Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Guernica




Guernica: Στις 26 Απριλίου 1937 Γερμανικά αεροπλάνα βομβάρδισαν την πόλη Γκερνίκα στην Χώρα των Βάσκων . Η Γκερνίκα ήταν μια μικρή  πόλη  δίχως στρατιωτική και στρατηγική σημασία γεγονός που έκανε τον βομβαρδισμό της ανεξήγητο. Μιας και τότε οι κάτοικοι της ήταν γυναικόπαιδα και ηλικιωμένοι , οι άνδρες  βρίσκονταν στο μέτωπο.





  Ο Βομβαρδισμός αυτός είχε γίνει χωρίς καμία προειδοποίηση , έτσι ώστε οι πολίτες δεν πρόλαβαν να κρυφτούν και να προστατευθούν προκαλώντας ένα τεράστιο αριθμό αθώων θυμάτων, τραυματισμών και την ολοκληρωτικλη καταστροφή της πόλης  μέσα στις 3ώρες  και 15’ που  διήρκησε ο βομβαρδισμός Τότε ο δικτάτορας Φράνκο είχε υποστηρίξει ότι επρόκειτο για έργο των Δημοκρατικών δυνάμεων  της χώρας κατα την περίοδο του Εμφυλίου ,  κάτι που ήταν ανίσχυρο ψέμα . Αντίθετα ο πραγματικός λόγος ήταν η δοκιμές στρατιωτικού εξοπλισμού και αεροπλάνων. Βομβαρδιστικά  Junkers ,   Heinkel και καταδιωκτικά Heinkel,

Η καταστροφή της  πόλης  Γκερνίκα επηρέασε τον Πάμπλο Πικάσσο και  ζωγραφησε  τον γνωστό αλληγορικό Πίνακα σύμβολο της ειρήνης και της βιαιότητας των πολέμων.    Μια σύνθεση στο ρεύμα του κυβισού με ακρωτηριασμένς μορφές ανθρώπων και ζώων σε ασπρο μαύρο και γκρι που  και ζωγράφησε με αφορμή την Διεθνή έκθεση στο Παρίσι τον επόμενο χρόνο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: