Παρασκευή 17 Ιουλίου 2009

Για να μη τα κάνουμε θάλασσα...

Από το forum homa educandus μπορεί ό κάθε ενδιαφερόμενος να μελετήσει χρήσιμες πληροφορίες για τα θαλασσινά του ταξείδια.
Για να μη τα κάνουμε θάλασσα... Άρθρο της Κέλλυ

Μια που έχει καλυτερέψει ο καιρός, πολλοί από μας έχουν ήδη ξεχυθεί στις παραλίες προκειμένου να δροσιστούν και να διασκεδάσουν με τη μαγεία της θάλασσας.

Με παρέα ή μόνοι , απόμερα ή σε πολυσύχναστες παραλίες, με σκάφος ή jet ski, με ψαροντούφεκο ή κάνοντας surfing ή χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε άλλο μέσο αναψυχής θαλάσσης, όλοι θα έρθουμε κοντά της για να τη γευτούμε και να χαλαρώσουμε…

Θα λέγαμε λοιπόν ότι όσο έμπειροι και αν είμαστε, είτε στην κολύμβηση , είτε με το σκάφος μας ή με οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με τη θάλασσα καλό θα ήταν να αφήσουμε τους εγωισμούς, την υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων μας, την επίδειξη στους υπόλοιπους λουόμενους και να προσέχουμε λίγο παραπάνω…

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά ατυχήματα κυρίως από ανωριμότητα και απερισκεψία…

Έχουν βρεθεί πνιγμένοι επαγγελματίες δύτες σφηνωμένοι στα βράχια του βυθού της θάλασσας…

Έχουν σκοτωθεί ψαροντουφεκάδες από σκάφος που πέρασε από πάνω τους…

Έχει μείνει ακυβέρνητο ιστιοπλοϊκό σκάφος το οποίο στη συνέχεια έσπαγε πέφτοντας πάνω σε βράχια με χάλια καιρό, νύχτα χωρίς φώτα πουθενά και οι επιβαίνοντες να μην ξέρουν που βρίσκονται και να φωνάζουν από το φόβο…

Έχουν βρεθεί πτώματα να επιπλέουν στο νερό σε πολυσύχναστες παραλίες…

Έχουν βουλιάξει επιβατηγά τουριστικά πλοιάρια μέσα σε δευτερόλεπτα και οι επιβάτες να μην έχουν προλάβει να φορέσουν ούτε καν σωσίβια…

Έχουν συγκρουστεί σκάφη με αποτέλεσμα τον τραυματισμό και θάνατο των επιβαινόντων…

Έχουν … να πούμε και άλλα;

Καλό θα ήταν λοιπόν για όσους έχουν σκάφος:

-Nα φέρετε τον απαραίτητο σωστικό και πυροσβεστικό εξοπλισμό (σωσίβια, βεγγαλικά πυροσβεστήρες κ.τλ), σε περίπτωση κινδύνου μπορείτε να καλέσετε μέσω Ολυμπία Ράδιο στο VHF Ch16 και Ch12 ή μπορείτε να πάρετε τηλέφωνο στο 108 ή 112 (Ευρωπαϊκός αριθμός έκτακτης ανάγκης χωρίς την ανάγκη κάλυψης από δίκτυο κιν. τηλεφωνίας http://www.gscp.gr/ggpp/site/home/ws/units/arithmos/more.csp ),

-μόνο το «που βρίσκεστε» να πείτε, είναι αρκετό!

-Αγοράστε για το σκάφος σας, μια ηλεκτρονική συσκευή πλοήγησης που θα σας παρέχει άμεσα: στίγμα – χάρτη - βυθόμετρο, υπάρχουν πολλές πλέον στο εμπόριο και δίνει πολύ εύχρηστες πληροφορίες για την ασφάλεια ναυσιπλοΐας κατά τον πλου.

- Αποφεύγετε τους επικίνδυνους ελιγμούς με το σκάφος ή jet ski κοντά στους λουόμενους για λόγους επίδειξης!... μια πιθανή βλάβη εκείνη την ώρα μπορεί να φέρει το μοιραίο. Συμμορφωθείτε προς τους κανόνες.

-Βάλτε επαρκές πετρέλαιο ή βενζίνη στη μηχανή η οποία θα πρέπει πρώτα να έχει ελεγχθεί για τη σωστή λειτουργία της!! Δεν υπάρχει βενζινάδικο μεσοπέλαγα!!

-Να έχετε πάντα φορτισμένα τα κινητά τηλέφωνα σας σε αδιάβροχη θήκη και

-πριν αποπλεύσετε να έχετε ενημερωθεί οπωσδήποτε για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.
Οι Ελληνικές θάλασσες είναι απρόοπτες (μελτέμια, μπουρίνια), μπορεί κάποιος, διασχίζοντας το Αιγαίο ή το Ιόνιο, εύκολα να αντιμετωπίσει από νηνεμία μέχρι έντονη θαλασσοταραχή. Προετοιμαστείτε κατάλληλα!

Μερικά από τα site που μπορείτε να πάρετε καιρό:

Πανεπιστήμιο Αθηνών http://forecast.uoa.gr/rams6.0.php

http://www.poseidon.ncmr.gr/weather_forecast.html

Δεν είναι εγκεκριμένο από την ΕΜΥ γιατί ο καιρός υπολογίζεται μαθηματικά χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση αλλά μια εικόνα την έχετε.

Κατά τον πλου ενημερώστε τους φίλους-επιβαίνοντες για τις ικανότητες και τις ναυτιλιακές συσκευές του σκάφους, από το πώς να διαβάζουν ένα στίγμα, πως φοριούνται τα σωσίβια, το τρόπο χρήσης των βεγγαλικών μέχρι και πως γίνεται η αυξομείωση των στροφών της μηχανής. Σκεφτείτε πως πρέπει να ξέρουν τι θα κάνουν αν προκύψει ένα ξαφνικό πρόβλημα υγείας του κυβερνήτη (π.χ λιποθυμία, καρδιακό επεισόδιο).

Το δίπλωμα ταχυπλόου ή ιστιοπλοϊκού που έχουμε στα χέρια μας δεν είναι τίποτα άλλο από μια απλή βεβαίωση ότι μπορούμε να χειριστούμε ένα σκάφος.

Η εμπειρία και η συνείδηση μας κάνει σωστούς ναυτίλους και η θάλασσα αυτό θέλει…




Για όσους πάνε στη παραλία για κολύμβηση, για ψαροντούφεκο ή θαλάσσιο σπορ:

- Για το ψαροντούφεκο πάντα με παρέα και ποτέ μόνοι και μη ξεχάσετε να τηρείτε τους κανόνες και να φέρετε πάντα μαζί σας το διακριτικό σημαιάκι.

Μην υπερεκτιμάτε τις δυνατότητές σας, ο βυθός δεν είναι παιχνίδι.

- Είναι ήδη γνωστό ότι δεν πρέπει να μπείτε στη θάλασσα αμέσως μετά από κατανάλωση φαγητού ή αλκοόλ όσο σίγουροι και να είστε για τον εαυτό σας, ούτε να αφήσετε τον φίλο σας να το επιχειρήσει φυσικά. Οι πνιγμοί στη χώρα μας δυστυχώς βρίσκονται σε υψηλό ποσοστό.

- Προσοχή με τα θαλάσσια στρώματα ή όταν κολυμπάτε μόνοι σας.
Μη σας ξεγελά ο άνεμος στη περιοχή που κολυμπάτε και αρχίσετε και ξανοιγεστε σιγά σιγά, θα πρέπει να υπολογίσετε ως κολυμβητές ότι τα θαλάσσια ρεύματα είναι αυτά που παρασύρουν. Πολύ εύκολα λοιπόν μπορούμε να χάσουμε τον έλεγχο και να παρασυρθούμε στα ανοιχτά. Προσπαθήστε πάντα να κινήστε κοντά στις ακτές και μην κουράζεστε εξαντλώντας όλη σας τη δύναμη στη κολύμβηση. Πρέπει να γυρίσετε και πίσω.

- Το ίδια ισχύουν και για όσους κάνουν ιστιοσανίδα, με τη διαφορά ότι επηρεάζονται από τον άνεμο, θέλει και εκεί προσοχή.

- Εάν βρίσκεστε με την παρέα σας τη νύχτα στη παραλία μην τους επιτρέψετε να παίξουν ρίχνοντας φωτοβολίδες κινδύνου για να διασκεδάσουν. Είναι κρίμα να ενεργοποιείται ένας ολόκληρος μηχανισμός και κάποια πλοία να ξεκινούν έρευνες νομίζοντας ότι κάποιος κινδυνεύει στη θάλασσα.

Από την άλλη εάν παρατηρήσετε ρίψη ερυθρών φωτοβολίδων κινδύνου στη θάλασσα ή άλλες οπτικές ενδείξεις κινδύνου ενημερώστε άμεσα. Παραμείνετε στο σημείο και βοηθείστε υποδεικνύοντας στις μονάδες διάσωσης τι ακριβώς είδατε και που.

-Εάν σε περίπτωση έχει αργήσει ο φίλος σας και δεν έχει γυρίσει από τη θάλασσα, κάντε έλεγχο αν υπάρχουν τα ρούχα του στη παραλία ή αν βρίσκεται το αυτοκίνητο του ακόμα παρκαρισμένο στο ίδιο σημείο και αν είναι εκεί, μη διστάσετε να ενημερώσετε την πλησιέστερη Λιμενική αρχή ή πάρτε τηλέφωνο στο 108 ή 112.

- Μην αφήσετε να βραδιάσει για να ενημερώσετε , είναι δύσκολες οι έρευνες τη νύχτα…!!!!

Η θάλασσα δεν θέλει τίποτα άλλο παρά τον σεβασμό μας και εκείνη θα μας δώσει τη χαρά που θέλουμε…

Για όσους ταξιδεύουν με πλοία:

- Αφού τακτοποιηθείτε και ξεκινήσετε τη βόλτα σας στο πλοίο ή πλοιάριο ψάξτε να βρείτε που υπάρχουν τα σωσίβια καθώς επίσης ψάξτε και για την πλησιέστερη έξοδο προς το κατάστρωμα κοντά στις σωσίβιες λέμβους.


Καθίστε στο σαλόνι και προσπαθήστε να παρακολουθήσετε τον άνθρωπο που θα σας παρουσιάσει το πώς φοριέται ένα σωσίβιο και φανταστείτε ότι το φοράτε εσείς σε πραγματικό γεγονός ενώ ταυτόχρονα προσπαθείτε να φορέσετε τα παιδικά σωσίβια στα μικρά παιδιά που ενδεχόμενα συνοδεύετε. «Ουπς που είναι τα παιδικά σωσίβια;» Θα αναρωτιέστε. Γιαυτό ψάξτε.

Να θυμάστε ότι αυτές θα είναι οι κινήσεις σας σε περίπτωση κινδύνου, έτσι μειώνεται και ο πανικός.

-Σε περίπτωση εγκατάλειψης παραμείνετε όλοι μαζί με τις λέμβους κοντά στο πλοίο εάν δεν υπάρχουν κοντά ακτές. Οι ομάδες διάσωσης πρώτα θα κατευθυνθούν στο σημείο που εκπέμφθηκε το σήμα κινδύνου και στη συνέχεια θα ερευνήσουν την ευρύτερη περιοχή .

Φυσικά υπάρχουν οδηγίες και από το πλήρωμα.

Ψ Υ Χ Ρ Α Ι Μ Ι Α λοιπόν…


Προς ενημέρωση και υπενθύμιση των ευθυνών και ορίων μας στη θάλασσα. Γιατί η θάλασσα έχει τους δικούς της κανόνες και εμείς οφείλουμε να την ακούσουμε…

Δεν υπάρχουν σχόλια: