Παρασκευή 24 Ιουλίου 2009

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΎΡΑ

ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΣΤΗΝ ΟΝΔΟΎΡΑ
Κλιμακώνεται ο λαϊκός αγώνας

Από χτεσινή διαδήλωση των λαϊκών δυνάμεων
ΣΑΝ ΧΟΣΕ.--

Οι διαπραγματεύσεις του Οσκαρ Αρίας, του διαμεσολαβητή που όρισε η επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, απέτυχαν και πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες από όλες τις απόψεις όσον αφορά τις εξελίξεις καθώς από χτες έχουν ξεκινήσει μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, με την 48ωρη απεργία, τις διαδηλώσεις, τους αποκλεισμούς δρόμων, οδικών αρτηριών και συνοριακών περασμάτων. Περάσματα ειδικά στην πλευρά των συνόρων με τη Νικαράγουα απ' όπου έχει δηλώσει ότι θα προσπαθήσει να επιστρέψει συνοδευόμενος από χιλιάδες διαδηλωτές ο πρόεδρος Μανουέλ Σελάγια και που έχουν ακόμη σημάδια από τις σφοδρότατες μάχες του παρελθόντος, μεταξύ των ανταρτών των Σαντινίστας και των αμερικανοκίνητων ομάδων Κόντρας.

Διαδηλωτές έχουν αποκλείσει οδικές αρτηρίες σε όλη τη χώρα ειδικά γύρω από την Τεγκουσιγκάλπα και τις αρτηρίες στο βορρά, στο βιομηχανικό τρίγωνο που ορίζουν οι πόλεις Σαν Πέδρο Σούλα, Προγκρέσο και το λιμάνι Κορτές. Παράλληλα, σε δηλώσεις του ο συντονιστής του Μπλόκε Ποπουλάρ και του Εθνικού Μετώπου ενάντια στο Πραξικόπημα, Χουάν Μπαραχόνα, τόνισε ότι διαδηλωτές ήδη κατευθύνονται προς την πόλη Ελ Παρέσο, την πρώτη πόλη κοντά στο μεθοριακό πέρασμα Λας Μάνος, που φέρεται ότι θα διασχίσει μάλλον το πρωί ο Μανουέλ Σελάγια μαζί με διαδηλωτές από τη Νικαράγουα, αλλά και άλλες χώρες, μέλη της οικογένειάς του και δεκάδες δημοσιογράφους, με στόχο να ενωθεί με τους εξεγερμένους από την πλευρά της χώρας του. Παράλληλα ο Μπαραχόνα κατήγγειλε ότι το Εθνικό Μέτωπο, αλλά και οι λαϊκές οργανώσεις είναι σε ύψιστο συναγερμό καθώς υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για σχέδια της αστυνομίας για τη δημιουργία προβοκάτσιας ώστε να υπάρξει σύγκρουση μεταξύ των διαδηλωτών και των μελών των δυνάμεων ασφαλείας και του στρατού. Επίσης ο ηγέτης του Via Campesina, Ραφαέλ Αλεγκρία, τόνισε ότι οι διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις μέχρι σήμερα είναι απολύτως ειρηνικές και εάν εξελιχθούν βίαια η ευθύνη θα είναι αποκλειστικά στα χέρια των πραξικοπηματιών.

Στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου
Πάντως, ο πρόεδρος Σελάγια ήδη από χτες ξεκίνησε την πορεία του από την πρωτεύουσα της Νικαράγουας Μανάγκουα, μία πορεία 500 χλμ, αρχικά για την πόλη Εστελί και κατόπιν για τα σύνορα, με στόχο να περάσει την «Παρασκευή στην επέτειο της γέννησης του Σιμόν Μπολίβαρ πίσω στην πατρίδα του», ενώ εάν δολοφονηθεί τόνισε ότι υπεύθυνοι για το έγκλημα θα είναι οι πραξικοπηματίες και ειδικά ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων Ρομέο Βάσκες Βελάσκες, σύμφωνα με πρακτορείο ειδήσεων της Αργεντινής «T'lam».

«Θεωρώ ότι θα εξελιχθεί σε ένοπλο αγώνα», δήλωσε ο πρόεδρος της Βολιβίας Εβο Μοράλες τονίζοντας ότι είναι η μοναδική διέξοδος, εξαιτίας της αδιάλλακτης στάσης των πραξικοπηματιών. Σε ανάλογες εκτιμήσεις είχε προβεί μετά την αποτυχία των συνομιλιών της Κυριακής και ο ΓΓ του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, που ήδη έχει σχεδιάσει τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου για τη λήψη μέτρων και την υιοθέτηση σχεδίου δράσης στην περίπτωση που οι συνομιλίες αποτύχουν. Απέτυχαν καθώς τόσο η αντιπροσωπεία που εκπροσωπούσε τον πρόεδρο Σελάγια όσο και η αντιπροσωπεία που εκπροσωπούσε την κυβέρνηση ντε φάκτο υπό τον Ρομπέρτο Μιτσελέτι, παρά τους αρχικούς τακτικούς ελιγμούς ότι «θα τεθεί υπόψιν του Κογκρέσου», τελικά απέρριψαν την τροποποιημένη συμφωνία που παρουσίασε την Τετάρτη ο Οσκαρ Αρίας, που την βάπτισε «Συμφωνία του Σαν Χοσέ» και αποτελείτο τελικά από 12 σημεία. Μία συμφωνία που ουσιαστικά παρείχε τα πάντα στους πραξικοπηματίες, από αμνηστία μέχρι και την κατοχύρωση του προϋπολογισμού που ψήφισαν προχθές! Εντούτοις ο Ρομπέρτο Μιτσελέτι κάλεσε την αντιπροσωπεία να επιστρέψει και τόνισε ότι είναι «αδιαπραγμάτευτη η θέση για τη μη επιστροφή του Σελάγια».

Και να αναλογιστεί κανείς ότι μόνο το πρώτο σημείο όριζε την επιστροφή του Σελάγια - δε θα μπορούσε να κάνει αλλιώς καθώς είναι απαίτηση όλων των διεθνών οργανισμών, από τον ΟΗΕ και τον ΟΑΚ μέχρι τις περιφερειακές ενώσεις - ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας και συμφιλίωσης με τη συμμετοχή ακόμη και πραξικοπηματιών
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=5188961&publDate=24/7/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια: