Κυριακή, 24 Μαΐου 2009

Το ποδαράκι της Άρτεμης ετοιμάζεται να πάρει πόδι...

Αναδημοσίευση από homa educandus


Το ποδαράκι της Άρτεμης ετοιμάζεται να πάρει πόδι...

Πριν λίγους μήνες μας πήραν και μας σήκωσαν τα ταρατατζούμ για την επιστροφή μαρμάρων του Παρθενώνα από τους Ιταλούς και "Να τα βλέπουν αυτά οι Βρεττανοί!" που δε μας δίνουν κι εκείνοι όσα έχουν!

Ο σάλος και ο σάλαγος όσο αστείο και αν φανεί αφορούσε ένα μαρμαράκι μεγέθους 0,35 επί 0,34!!! Ένα τόσο δα κομματάκι που σίγουρα οι διαστάσεις του ουδόλως συμβαδίζουν με την αξία του:Πρόκειται για θραύσμα από το γλυπτό διάκοσμο του Παρθενώνα, λίθος 6ος της ανατολικής ζωφόρου, όπου ως γνωστόν εικονίζονταν καθισμένοι οι Ολύμπιοι θεοί κατά τη διάρκεια της παράδοσης του πέπλου του Αθηνάς. Το συγκεκριμένο θραύσμα ήταν από τη γλυπτή αναπαράσταση της Αρτέμιδος και αν το προσέξετε θα δείτε ότι παριστάνει μέρος από το χιτώνα της θεάς και ένα τόσο δα από το ποδαράκι της, το δεξί της ποδαράκι...

Μέχρι τότε το ... "μαρμαράκι" βρισκόταν στο μουσείο Salinas του Παλέρμο και τα ντόπια παπαγαλάκια κρώζαν όλα μαζί χαρούμενα που οι ιταλιάνοι μπροστά στο μεγαλούργημα του νέου μουσείου της Ακρόπολης αποφάσιδαν να στείλουν πίσω και το πόδι της Αρτέμιδος.

Εκείνο που ξέχασαν να μας πουν (καθόλου περίεργο βεβαίως - πάντα ξεχνούν όσα δε συμφέρουν ) ήταν πως το ποδαράκι δεν ήρθε για να μείνει αλλά περαστικό και για ένα χρόνο μόνο. Έτσι τώρα που ο χρόνος πέρασε, το ποδαράκι ετοιμάζεται να πάρει πόδι και δρόμο και να γυρίσει στο Παλέρμο!!!

_______________

Σχετικές πληροφορίες εδώ:

http://www.raporto.gr/?p=477
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&tag=8334&pubid=3828813

Δεν υπάρχουν σχόλια: