Δευτέρα 18 Μαΐου 2009

Εφυγε ο Μαριο Μπενεδέτι Buen viaje maestro

Χθες Κυριακή έφυγε από την ζωή ο μεγάλος Ουρουγουανός ποιητής Mario Benedetti . Γεννήθηκε στο Paso de los Toros, στην Ουρουγουάη στις 14 Σεπτεμβρίου το 1920. Ηταν δημοσιογράφος στο εβδομαδιαίο περιοδικό Marcha από το 1945 μέχρι το κλείσιμό του από την δικτατορία. Δίδασκε ΛατινοΑμερικάνικη Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Μοντεβιδέο . Το 1973 μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα εγκατέλειψε την θέση του στο Πανεπιστήμιο και έφυγε στο Μπουένος ΄Αιρες όπου είχε ζήσει και παλαιότερα ,στο Περού και την Ισπανία .
Το 1976 άρχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Κέντρο Λογοτεχνικών ερευνών στην Casa de las Américas στην Αβάνα.
Έζησε εξόριστος ως το 1983 και επέστρεψε στο Μοντεβιδέο όπου και πέρασε τον υπόλοιπο βίο του . Με την νουβέλα του La tregua (1960) κατέκτησε την διεθνή αναγνώριση, προκειται για έργο που γυρίστηκε σε ταινία που το 1974 ήταν υποψήφια για Οσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.
Η λογοτεχνική του "παραγωγή περιλαμβάνει πάνω από 80 τίτλους όλων των ειδών .
Πολλά βιβλία του γνώρισαν διεθνή αναγνώριση και μεταφράστηκαν σε 18 γλώσσες. Οι νουβέλες του και οι μικρές του ιστορίες παρουσιαστηκαν στο ραδιόφωνο, το σινεμά και την μικρή οθόνη. Μετά το La tregua το βιβλίο του με τις περισσότερες πωλήσεις είναι το Gracias por el fuego .Η σκηνή είναι του έργου La tregua

Δεν υπάρχουν σχόλια: