Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2008

Τα ισπανικά στα σχολεία!



http://19dimotiko.blogspot.com/2008/03/blog-post_06.html
Στο 19ο πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου της 26ης Σεπτεμβρίου 2007 αποφασίσαμε ομόφωνα να ενημερώσουμε με επιστολή την Ένωση Γονέων του 7ου Διαμερίσματος, καθώς και όλους τους Συλλόγους Γονέων που υπάγονται σε αυτήν την Ένωση για την επιτακτική ανάγκη να εισαχθούν ως επιλογή των μαθητών τα μαθήματα των ισπανικών και των ιταλικών στα σχολεία, δημοτικά και γυμνάσια.

Παραθέτουμε το προ τριετίας σημείωμα του προέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου για την ανάγκη εισαγωγής δεύτερης ξένης γλώσσας στα σχολεία. Υπενθυμίζουμε ότι η δεύτερη ξένη γλώσσα εισήχθη στα δημοτικά το 2006.Εισαγωγή Δεύτερης Ξένης Γλώσσας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥΗ πρώιμη εκμάθηση δεύτερης ξένης γλώσσας αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής γλωσσικής πολιτικής, με βασικούς στόχους τη δημιουργική αξιοποίηση της πολυγλωσσίας και της πολυπολιτισμικότητας και τη διαμόρφωση ελεύθερα σκεπτόμενων Ευρωπαίων πολιτών.


Στο πλαίσιο αυτό, μία από τις δράσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου είναι το «Πιλοτικό πρόγραμμα εισαγωγής δεύτερης ξένης γλώσσας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση», με κύριους στόχους την αναβάθμιση της παρεχόμενης ξενόγλωσσης εκπαίδευσης, την αποτελεσματικότερη εκμάθηση των ξένων γλωσσών στο Δημόσιο Σχολείο και την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων που συμβάλλουν στην προσωπική ανάπτυξη του μαθητή, καθώς και στην κοινωνική και επαγγελματική ένταξή του ως μελλοντικού πολίτη. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται κατά τα σχολικά έτη 2005-2006 και 2006-2007 και απευθύνεται σε 15.000 περίπου μαθητές στην Ε΄ και την ΣΤ΄ τάξη 219 Δημοτικών Σχολείων της χώρας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο περιεχόμενο της διδασκαλίας της ξένης γλώσσας και στις μεθοδολογικές προσεγγίσεις, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το ενδιαφέρον των μαθητών για το νέο πολιτισμό και τη νέα γλώσσα, ώστε σταδιακά να οδηγηθούν στην κατάκτησή της. Για το λόγο αυτό έχουν συνταχθεί Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών για τη Γαλλική και τη Γερμανική Γλώσσα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, έχουν δοθεί οδηγίες διδασκαλίας και πραγματοποιούνται επιμορφωτικές διημερίδες, οι οποίες αποσκοπούν στο να δώσουν τη δυνατότητα στους διδάσκοντες να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να προσαρμόζουν τις παιδαγωγικές πρακτικές τους στην ηλικία, στο γνωστικό επίπεδο και στα ενδιαφέροντα των μαθητών τους.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου

Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ.


Το θέμα που μας απασχόλησε -και θα πρέπει να συνεχίσει να μας απασχολεί- είναι το γιατί η επιλογή αφορά μόνο στα γαλλικά και τα γερμανικά. Αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι η Ισπανική είναι γλώσσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παράλληλα μιλιέται από περίπου 400 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης. Μέχρι και στις ΗΠΑ είναι γνωστό πως είναι η δεύτερη επίσημη γλώσσα. Είναι η γλώσσα του θερβάντες, του Λόρκα, του Νερούδα, του Μπόρχες. Κι ακόμη, και πρέπει να το πούμε με έμφαση, είναι μια συγκριτικά εύκολη γλώσσα. Δεν χρειάζονται χρόνια και χρόνια για να αποκτήσει κανείς κάποια άνεση σε αυτήν.

Όσο για την Ιταλική, επίσης θεωρούμε πως είναι απαραίτητη η εισαγωγή της.

Η Ιταλία είναι μια χώρα με παραδοσιακές εμπορικές σχέσεις με την Ελλάδα, μια χώρα υποδοχής Ελλήνων φοιτητών και ακόμη μια χώρα όπου άνθησε ο πολιτισμός που δημιούργησε την Αναγέννηση.Ζητούμε με έμφαση την εισαγωγή τεσσάρων γλωσσών προς επιλογή αντί για τις δύο που είναι σήμερα. Ο κόσμος μας αλλάζει, και αλλάζει με πολύ γοργά βήματα. Οι απαιτήσεις μεγαλώνουν και μόνο οι "πολίτες του κόσμου" μπορούν να μας κάνουν να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο. Ζητούμε τη συνδρομή των γονέων σε μια προσπάθεια που και στον πλουραλισμό θα συμβάλλει, και θα δώσει τη θέση που τους αξίζει σε δυο γλώσσες που συνέβαλαν τα μέγιστα στην πολιτιστική πρόοδο της Ευρώπης.


Την αναρτηση αυτή έχει κάνει ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 19ου Δημοτικού Σχολείου Αθήνας στις 6/3/2008 και φαίνεται ότι δεν είναι το μόνο σχολείο όπου υπάρχει το ενδιαφέρον από γονείς και μαθητές για επιλογή κάποιων άλλων γλωσσων.


Το καλό είναι ότι η Ιταλική ήδη από φέτος μπήκε στα σχολεία σαν δέυτερη γλώσσα επιλογής μετά την ΑγγλικΉ

Πιστέυω ότι όπου να είναι οι σύλλογοι γονέων στα Δημοτικά Γυμνάσια και Λύκεια θα έχουν ήδη λάβει επιστολές ενημέρωσης για την ισπανική γλώσσα .

4 σχόλια:

Ηλίας Οικονομόπουλος είπε...

Γεια σας παιδιά. Και συγχαρητήρια για το ιστολόγιό σας, το οποίο θα σπεύσω να βάλω ως σύνδεση στα δικά μου!
Ευχαριστούμε που ανακαλύψατε την ανάρτησή μας για τα Ισπανικά και την δημοσιεύσατε. Ας ελπίσουμε να συστρατευτούμε όσο γίνεται περισσότεροι στον αγώνα αυτόν για μια τόσο σημαντική γλώσσα όπως είναι η Ισπανική.
Δείτε αν θέλετε το ιστολόγιο http://galeria-hispanica.blogspot.com
κι ελπίζω να σας δώσει τη χαρά που δίνει σε μένα όταν το φτιάχνω.
Συγχαρητήρια και πάλι!

Θαλασσινή είπε...

ki emeis se eyharistoume , sygnomi gia ta greeklish , elpizoyme h prospathia gia ta ispanika na apodosei, to galeria Hispanika einai poly kalo kai xrisimo:)

ΔΑΝΑΗ είπε...

Θαλασσινούλα, στείλατε ενημέρωση στους συλλόγους γονέων της Νέας Σμύρνης; Υπόψην ότι σχετικές αποφάσεις για τις γλώσσες παίρνονται από τους συλλόγους διδασκόντων αλλά από τη στιγμή που το σχολείο έχει ξεκινήσει με γαλλικά ή γερμανικά, μάλλον δύσκολο οι δάσκαλοι να ανατρέψουν την απόφαση. Αν όμως υπάρξει αίτημα των γονέων, το σχολείο θα αναγκαστεί να ξαναδεί το ζήτημα.

Θαλασσινή είπε...

Καλημέρα σε όλους , Δανάη μου έτσι είναι , οι σύλλογοι έχουν στείλει ενημέρωση για τα Ισπανικά , ακριβώς γι αυτό το λόγο να ενημερωθούν δηλαδή οι γονείς 'οτι υπάρχει η δυνατότητα επιλογής και άλλων γλωσσών πλην των γαλλικών ή γερμανικών και φυσικά αν υπάρξει ζητηση να το δουν και οι διδάσκοντες . Εγώ πάντως θα ήθελα πολύ τα παιδιά μου να έχουν μεγάλη γκάμα επιλογών .Αν και καταλαβαίνω ότι οι γονείς τρομάζουν και φοβούνται.
Πάντως η ενημέρωση θα φέρει και την σκεψη της επιλογής.