Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2008

"Κρυφτό" ,με τις ξένες γλώσσες.

Οι καθηγητές των Ιταλικών καταγγέλουν ότι στα σχολεία " κρύβουν " την δυνατότητα επιλογής των Ιταλικών ως ξένη γλώσσα. Στο σχετικό άρθρο που υπάρχει στην σελίδα esos http://www.esos.gr/files/articles/5098/KATHIG-ITALIKON.doc γίνεται ακριβώς λόγος για αυτήν την αδικία.

Εμείς βέβαια ως καθηγητές Ισπανικής εύλογα μπορούμε να φανταστούμε τον πόλεμο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε με την επιθυμία μας να μπούν και τα Ισπανικά στα σχολεία και από εκεί και περα να αποφασίζουν οι μαθητές με τους γονείς τους τί ακριβώς θέλούν.
Από πείρα θα πώ ότι και με τα Γερμανικά υπήρχε το ίδιο πρόβλημα .

Πριν τρία χρόνια όταν η κόρη μου πήγε στην Α' Γυμνασίου ζητήσαμε να μπεί στο τμήμα των Γερμανικών μιας και ήδη από το Δημοτικό ( ιδιωτικό) είχε ξεκινήσει σαν δευτερη Ξ.Γ τα Γερμανικά.
Επειδή στο σχολείο υπήρχε ένας μικρός αριθμός μαθητών που ζητούσε Γερμανικά έγινε στα παιδάκια μεγάλη προπαγάνδα και "πιεση" 'ωστε να διαλέξουν τα Γαλλικά μέχρι τα Χριστούγεννα . Τώρα που το παιδί δεν τα καταφέρνει με τα Γαλλικά μιας και μέσα στο τμήμα όλα τα παιδάκια πήγαιναν Γαλλικά σε εξωσχολικό κέντρο γλωσσών ,είναι προχωρημένα,  έχουμε μεγάλο πρόβλημα καθόλου βοήθεια.  Μετά τα Χριστούγεννα ήρθε εκπαιδευτικός των Γερμανικών ,αλλά μας ειπαν ότι ήταν αργά για να αλλάξει τμήμα , μιας και στο σχολείο θεωρείται ότι τα παιδιά  δεν γνώριζαν από πριν καμιά άλλη ξένη γλώσσα πλην των Αγγλικών.


Πέρυσι όταν  συνάδελφος της Ισπανικής πήγε σε σχολείο να διδάξει ,γεμάτη υλικό και όρεξη, της έγινε επίπληξη από τους υπόλοιπους ξενόγλωσσους ότι "χαλάει την πιάτσα" .

Καλό θα ήταν ,σαν γονιός μιλάω ,τα παιδιά μας να έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν ακόμη και κινέζικα , και να αφήσουμε τους συναγωνισμούς και το κρυφτό με τις γλώσσες .
Αύριο που είναι και η ευρωπαική ημέρα γλώσσων ας την γιορτάσουμε με άνοιγμα στη γλωσσομάθεια μέσα στην Δημόσια εκπαίδευση.

Στην παιδική μου ηλικία  αλληλογραφούσα με ένα κοριτσάκι από Μάλτα , μου είχε κάνει εντύπωση ότι μέσα στο σχολείο μάθαινε εκτός από τα Ματλτεζικα που είναι η επίσημη γλώσσα τους ,  τα αγγλικά, τα γαλλικά ,τα Ιταλικά και αραβικά καθώς επίσεις τότε διδάσκονταν  και δακτυλογραφία μιλάμε για 1983-4. Εικοσι-πέντε χρόνια μετά στην Ελληνική Δημόσια εκπαίδευση βάζουν τους καθηγητές σε μπρα -ντε -φερ για την επικράτηση του "ισχυρότερου "
Στην Μαλτα όπου έχουν περάσει πολλοί κατακτητές, αντί να τους αναθεματίζουν μόνο, μαθαίνουν την γλώσσα τους για να μπορούν να μελετούν την ιστορία τους .


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: esos.gr
Το «έλα να δεις» γίνεται με την διδασκαλία της Ιταλικής Γλώσσας ως δεύτερης Ξένης Γλώσσας στα Γυμνάσια . Ο Σύλλογος των Καθηγητών Ιταλικής με επιστολής τους προς την πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας κατήγγειλαν (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ) πως δεν δόθηκε σε όλους τους μαθητές Γυμνασίων η δυνατότητα να επιλέξουν μέσω του «εντύπου δήλωσης» την γλώσσα που επιθυμούν να διδαχθούν ως μάθημα επιλογής.
Αντιθέτως επισημαίνουν οι καθηγητές Ιταλικής σε ορισμένα σχολεία εκπαιδευτικοί προτρέπουν τους μαθητές, ακόμη και αυτούς που ζητάνε να την Ιταλική, να επιλέξουν ως δεύτερη ξένη γλώσσα Γαλλικά ή γερμανικά.
Ο Σύλλογος προαναγγέλει και προσφυγή στη δικαιοσύνη γη αυτή την κατάσταση και καλεί την πολιτική ηγεσία του υπ. Παιδείας να ενημερώσει τις δευτεροβάθμιες οι οποίες με τη σειρά τους να κάνουν σύσταση στους διευθυντές των γυμνασίων ώστε να διανείμουν σε όλους τους μαθητές έντυπα δήλωσης επιλογής δεύτερης ξένης γλώσσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: