Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2008

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΟΧΙ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η ΟΧΙ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΚΗΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ


Οι καθηγητές της ισπανικής γλώσσας ζητούν να εισαχθούν τα ισπανικά στην εκπαίδευση


ΑΘΗΝΑ. Από το σχολικό έτος 2006-2007 λειτουργεί πιλοτικό πρόγραμμα εισαγωγής της Ισπανικής γλώσσας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Tο επόμενο έτος το ΥΠΕΠΘ προτίθεται να αποφασίσει για την πλήρη εισαγωγή της Ισπανικής στην εκπαίδευση (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια), και οι καθηγητες της ισπανικής εξηγούν στους γονείς τους λόγους για τους οποίους πρέπει να στηρίξουν τη διδασκαλία των ισπανικών στα σχολεία.Ακολουθεί το πλήρες κείμενο που συνέταξαν οι εκπαιδευτικοί.
Αξιότιμοι γονείς,
Από το σχολικό έτος 2006-2007 λειτουργεί πιλοτικό πρόγραμμα εισαγωγής της Ισπανικής γλώσσας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Έχει υποπέσει, ωστόσο, στην αντίληψή μας ότι η ενημέρωση για την ύπαρξή της ως εναλλακτική επιλογή δεύτερης γλώσσας ήταν ελλιπής, με αποτέλεσμα να έχει εισαχθεί μόνο σε κάποια γυμνάσια των οποίων οι διευθυντές ήταν θετικοί σε αυτήν την ιδέα (5ο Γυμνάσιο Αιγάλεω, Γυμνάσιο Διαβατών, 5ο Γυμνάσιο Χανίων, 5ο Γυμνάσιο Λάρισας, 3ο Γυμνάσιο Πατρών και το 1ο Γυμνάσιο Παλλήνης).

Επειδή το επόμενο έτος 2008-2009, το ΥΠΕΠΘ προτίθεται να αποφασίσει για την πλήρη εισαγωγή της Ισπανικής στην εκπαίδευση (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια), θα θέλαμε και από τη δική σας πλευρά να κάνετε ό, τι είναι δυνατόν, ώστε να μπορέσουν τα παιδιά σας να έχουν τη δυνατότητα επιλογής ισπανικών στο μέλλον.

Θα ήταν χρήσιμο, για παράδειγμα, να ζητηθεί τόσο και χειρόγραφα πάνω στην αίτηση επιλογής γλωσσών όσο και με γραπτή επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας (κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, Δ/νση: Ανδρέα Παπανδρέου 37, Μαρούσι 151 80) και κοινοποίηση προς την Πρεσβεία της Ισπανίας (Εκπαιδευτικό Τμήμα, Δ/νση: Διονυσίου Αρεοπαγίτου 21, Αθήνα 117 42).
Στη συνέχεια, σας παραθέτουμε τους λόγους για τους οποίους θεωρούμε ότι τα ισπανικά πρέπει να διδάσκονται ως γλώσσα επιλογής:


1.Πέραν του γεγονότος ότι είναι μια από τις επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ισπανική είναι μια από τις πιο διαδεδομένες γλώσσες διεθνώς. Είναι η επίσημη γλώσσα 21 χωρών (Ισπανία και χώρες Λατινικής Αμερικής).
Επίσης, είναι η δεύτερη επίσημη γλώσσα στη Βραζιλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες (όπου το ποσοστό των Ισπανόφωνων έχει ξεπεράσει προ πολλού το 10%), και η Ελλάδα έχει πολλές εμπορικές συναλλαγές με ισπανόφωνες χώρες.

2.Η Ισπανική είναι μια γλώσσα που μπορούν να μάθουν εύκολα οι Έλληνες διότι, τόσο η προφορά όσο και η γραμματική τους, είναι κοντά στην ελληνική γλώσσα. Διαθέτει πλούσια λογοτεχνική και μουσική παράδοση πράγμα που την καθιστά πιο προσιτή στους νέους και μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους.

3.Στην Ελλάδα είναι θεαματική η συμμετοχή στις εξετάσεις των Διπλωμάτων της Ισπανικής ως ξένης γλώσσας. Για τις εξετάσεις του Μαΐου 2008 έχουν ήδη εγγραφεί 5.134 υποψήφιοι, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στη 1η θέση συμμετοχής σε αυτές παγκοσμίως. Τούτο αποδεικνύει το αυξανόμενο ενδιαφέρον για αυτή την γλώσσα.

Εφόσον η πολιτεία δίνει μεγάλη σημασία στην εκμάθηση των γλωσσών (ΑΣΕΠ), πιστεύουμε ότι θα πρέπει να παρέχει τη δυνατότητα επιλογής από περισσότερες γλώσσες.

Θα θέλαμε, τέλος, να σας πληροφορήσουμε ότι υπάρχει ήδη ικανός αριθμός αποφοίτων ελληνικών πανεπιστημίων που είναι σε θέση να διδάξουν την ισπανική γλώσσα.

Σας παρακαλούμε να ενημερώσετε τα μέλη του συλλόγου σας σχετικά, και, για οποιαδήποτε διευκρίνηση ή πληροφορία χρειασθείτε, είμαστε στη διάθεσή σας στις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις και τηλέφωνα:

Εκπαιδευτικό τμήμα, Πρεσβεία της Ισπανίας, Δ. Αρεοπαγίτου 21, 11742 Αθήνα asesoria.grecia@mec.es , τηλ. 210 92 13 123, φαξ 210 92 13 090

Σύλλογος Καθηγητών Ισπανικής Γλώσσας και Ισπανιστών (Σ.Ε.Κ.Ι.): aspegr@otenet.gr
Κα. Inés Martín Expósito, Πρόεδρος, Τηλ. 210 9316944 & 6974673887


Πανελλήνιος Σύλλογος Αποφοίτων Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΠΑ.ΣΥ.ΑΠ.ΙΣΠ.): Licenciados.isp@gmail.com Κα Θεοδωροπούλου Θεοδώρα, Πρόεδρος, Τηλ. 2109646173 & 6978602520


Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Ισπανικής Φιλολογίας (ΠΑ.Σ.Π.Ι.Φ.): aplifhi@yahoo.gr Κα Κατσικάρη Χριστίνα, Πρόεδρος, Τηλ. 210 27 70754 & 6972208676


Πανελλήνιος Σύλλογος Φοιτητών Ισπανικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΠΑ.ΣΥ.ΦΟΙ.ΙΣΠ.): eap.isp@gmail.com Κα Zησίμου Ηλιάνα Σοφία, Πρόεδρος, Τηλ. 2107654252 & 6977019801

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας.

Με εκτίμηση
Αναδημοσίευση από : http://americalatina.gr/

5 σχόλια:

χαλαρουιτα είπε...

Καταρχήν καλησπέρα Θαλασσινούλα!

Συμφωνώ 100% με την εισαγωγή ων Ισπανικών στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Θεωρώ ότι είναι η γλώσσα - που αν ήδη δεν κυριαρχεί- πρόκειται να γίνει η κυρίαρχη γλώσσα.

Έχω ταξιδέψει σε αρκετά μέρη και το εντυπωσιακό ήταν στην Αμερική όπου υπήρχαν περιπτώσεις όπου οι υπάληλοι δεν γνώριζαν την Αγγλική παρά μόνο την Ισπανική. Εντυπωσιακό δεν είναι; Στην Αμερική να μην μπορείς να μιλήσεις Αγγλικά;

Είναι αλήθεια εύκολη γλώσσα για εμάς τους Έλληνες και θεωρώ ότι είναι αρκετά μελωδική γλώσσα, πράγμα που την κάνει πιο εύκολη στην εκμάθηση!

Και σε τελική ανάλυση για κάποιον που γνωρίζει Αγγλικά είναι ακόμα πιο εύκολη γιατί αρκετές λέξεις - αν δεν κάνω λάθος - έχουν κοινές ρίζες με την Αγγλκή!

Τέλος αν έχεις προσέξει τώρα τελευταία έχει καταντήσει μόδα η μουσική Reggaeton και γενικως η Ισπανόφωνη μουσική!

Θαλασσινή είπε...

Καλημέρα χαλ, υπάρχει κόσμος που θα ήθελε να μάθαινε Ισπανικά σε επίσημα περιβάλλοντα και για να είμαι ειλικρινής νομίζω θα ήταν απαραίτητο να έχουν οι μαθητές δυνατότητα επιλογής από μια μεγάλη γκαμα γλωσσών , εξ άλλου το ζητούμε νο σημερα είναι η επικοινωνία και η κατανόηση, όχι μόνο το εμπόριο. Αν γνωρίζεις έστω και λίγο μια γλώσσα η επικοινωνία με τους ανθρώπους είναι διαφορετική και νομίζω προς το καλύτερο.

χαλαρουιτα είπε...

Σαφώς και συμφωνώ μαζί σου. Το θέμα είναι πάντα η επικοινωνία. Το εμόρι έρχεται πολύ πιο μετά στην λίστα, αλλά αν το σκεφτείς και το εμπόριο είναι μια μορφή επικοινωνίας.

Γενικά, αυτό που ήθελα να πω - ίσως δεν το έθεσα καλά - είναι ότι πλέον (και αυτό πάντα κατά την δική μου άποψη) η Ισπανική είναι η γλώσσα του πλανήτη. Αυτό που ήθελα να πώ είναι ότι σε καθαρά αγγλόφωνες χώρες είδα κόσμο να μιλάει μόνο Ισπανικά, και να δημιουργείται πρόβλημα στην επικοινωνία.

ΔΑΝΑΗ είπε...

Βρίσκω το αίτημα και σωστό και σημαντικό. Ήδη κάναμε σχετική ανάρτηση και στις ΚΑΠΕΤΑΝΙΣΣΕΣ και στο Εντουκάντους, ελπίζοντας να βοηθήσουμε έστω και λίγο στην προώθηση της αποδοχής του.

Θαλασσινή είπε...

Σας ευχαριστώ πολύ για την προώθηση του θέματος , πιστεύω ότι πολλά παιδιά θα ήθελαν στις Α.Ε.Ν τα Ισπανικά.