To Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π ανάμεσα στα άλα θέματα και έρευνες που κάνει , έχει και ένα ενδιαφέρον τη γνώμη μου ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με το Μητροπολιτικό Παρκο του Ελληνικού. Διαβάζοντάς το εγώ νιώθω ακόμα περισσότερο την ανάγκη να υπόστηρίζω την δημιουργία αυτού του Πάρκου και ίσως και άλλων ακόμη , όπου υπάρχει ελεύθερος χώρος.
http://courses.arch.ntua.gr/112040.html
Διαβάστε τα προγράμματα είναι πραγματικά ενδιαφέροντα
Θα δημοσιεύσω και την ομιλία του Δημάρχου Ελληνικού κατά την λήξη της διημερίδας σχετικά με την δημιουργία Πάρκου που έγινε το Γενάρη αυτού του έτους. το άρθρο είναι από την σελίδα:http://www.koinidrasi.gr/article.php?id=158
Συμπεράσματα στο κλείσιμο της επιστημονικής διημερίδας
Χρήστος Κορτζίδης, Δήμαρχος Ελληνικού
Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την διοργάνωση της επιστημονικής διημερίδας. Ακούστηκαν διάφορες απόψεις κατά την διάρκεια της διημερίδας και υπήρχε και μία αντιπαράθεση. Από την συζήτηση που έγινε θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε ότι η πρόταση του ΥΠΕΧΩΔΕ δεν οδηγεί στην δημιουργία ενός ενιαίου πάρκου υψηλού πρασίνου. Αυτό αναδείχτηκε από την πολύ μεγάλη πλειοψηφία των τοποθετήσεων.
Έχουμε ορισμένα ασφαλή κριτήρια, όπως ότι ο μέσος όρος συντελεστής δόμησης, το 0,25, βγάζει 1.350.000 τ.μ. κτίρια. Αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.
Επιπλέον γύρω από αυτά τα κτίρια θα υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, θέσεις στάθμευσης, ακάλυπτοι χώροι οικοπέδων και άλλοι χώροι που δεν μπορείς να τους εντάξεις σε πάρκο υψηλού πρασίνου.
Φαίνεται ότι και από τις προσεγγίσεις που έγιναν και από εισηγητές και από το ΤΕΕ και από άλλους ειδικούς ότι μόνο ένα μικρό κομμάτι μέσα στο κέντρο αυτού του χώρου θα είναι το πάρκο ενιαίου πρασίνου που ίσως να είναι παραπάνω από 2.000 στρέμματα.
Αυτά είναι ορισμένα ασφαλή συμπεράσματα που μπορούμε να βγάλουμε από την συζήτηση που έγινε. Μέσα σε αυτόν τον χώρο πρασίνου που φαίνεται να μένει στο μέσο μιας πόλης που θα δημιουργηθεί γύρω γύρω, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και οι διάδρομοι απογείωσης και προσγείωσης που είναι μια μεγάλη έκταση περίπου 300 στρέμματα.
Επίσης από τις εισηγήσεις βγαίνει ένα άλλο συμπέρασμα. Ότι οφείλει το ΥΠΕΧΩΔΕ να δώσει πιο συγκεκριμένα στοιχεία, για να ξεκαθαριστεί και να μην γίνεται αντιπαράθεση για πόσα είναι τα στρέμματα. Αυτό συνιστά μια ευθύνη του ΥΠΕΧΩΔΕ, να οριοθετήσει δηλαδή ποιοι είναι οι χώροι που γίνονται πράσινο και τίνος ιδιοκτησία, γιατί έχει σημασία αυτό. Θα δημιουργηθεί ένας φορέας, θα του δοθούν κάποιοι χώροι.
Έχει άλλο χώρο τα Τουριστικά Ακίνητα ,τα 170 στρέμματα παραμένουνε; Μπορούμε να τα εντάξουμε σε ένα πάρκο; Έχουν 800 στρέμματα τα Ολυμπιακά Ακίνητα. Στην πρόταση οροθετούνται αυτοί οι χώροι σαν ιδιοκτησίες διαφορετικές και αυτό θέλει μια διευκρίνιση, δεν μπορούμε να τα βάλουμε σε ένα τσουβάλι και να πούμε ένα ενιαίο πάρκο για να δείχνουμε μια ωραία εικόνα.
Συνεπώς θα πρέπει να οριοθετηθούν οι χώροι, τι γίνεται πού, τίνος ιδιοκτησία και διαχείριση είναι το κάθε τι, για να μπορούμε να έχουμε μια σαφή εικόνα. Πάντως με ασφάλεια θα μπορούσαμε να καταλήξουμε ότι. αν κάποιος κάνει τρυκ, αυτό είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ που δείχνει χάρτες, που τα δείχνει όλα πράσινα. Δεν ανταποκρίνεται αυτό στην πραγματικότητα.
Συνοψίζοντας βλέπουμε ότι στην πραγματικότητα εδώ δημιουργείται μια νέα πόλη και σε καμιά περίπτωση δεν έχουμε ενιαίο πάρκο υψηλού πρασίνου. Αυτό είναι ένα βασικό σημείο που είμαστε αντίθετοι. Αυτό δεν το συζητάμε, δεν το διαπραγματευόμαστε και θα αντιπαλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις κάθε πολεοδόμηση και ενός τετραγωνικού μέτρου για τέτοιες χρήσεις για κατοικίες, για εμπορικά κέντρα γενικότερα για κερδοσκοπία στην λογική της αντιπαροχής. Αυτό είναι καθαρό για μας.
Ένα δεύτερο ζήτημα αφορά τα κόστη. Δεν αδικούμε και πάλι κανέναν, αν πούμε, ότι είναι στον αέρα αυτά τα πράγματα. Στα κείμενα των μελετών δεν φαίνεται τίποτα. Σε συνεντεύξεις έχουν ειπωθεί κάποια πράγματα ότι θα είναι περίπου 500 εκ. ευρώ το κόστος λειτουργίας και 35 εκ. ευρώ το ετήσιο κόστος συντήρησης.
Τελοσπάντων, αμφισβητούνται αυτά τα νούμερα, δεν είμαστε σε θέση εμείς σήμερα να πούμε πόσο θα κοστίσει ή πόσο θα στοιχήσει η συντήρησή του. Αυτό εξαρτάται με το τι ακριβώς θέλεις να κάνεις. Αλλά δεν μπορούμε να βάζουμε στο κόστος του πάρκου και οδικά έργα για παράδειγμα. Συνεπώς εδώ δεν αδικούμε κανέναν, αν πούμε ότι υπάρχει ένα δεύτερο σημαντικό κενό. Αμφισβητούμε αυτά τα νούμερα που δίνει το ΥΠΕΧΩΔΕ και μας δίνει την εντύπωση ότι φουσκώνονται για να δεχτούμε ευκολότερα την λογική της αυτοχρηματοδότησης.
Επίσης μπορούμε να συμπεράνουμε ότι μπορούν να αναζητηθούν πόροι για την δημιουργία του πάρκου, χωρίς να είναι μονόδρομος η λογική της αυτοχρηματοδότησης. Κάποιοι έχουν τις επιφυλάξεις τους για το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι αυτό, αλλά όλοι μπορούμε να σκεφτούμε και να κρίνουμε πολύ αυστηρά την λογική του ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο προφανώς το ομολογεί ότι δεν αναζήτησε κανέναν τέτοιο τρόπο εναλλακτικής χρηματοδότησης, αλλά πήγε κατευθείαν με πολιτική απόφαση στην λογική της χρηματοδότησης.
Το είπε πολύ καθαρά ο κ. Σουφλιάς αυτό. Είναι πολιτική μας επιλογή να αυτοχρηματοδοτηθούμε. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε αυτό και το καταδικάζουμε, γιατί δεν έγινε καν προσπάθεια, αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, να αναζητηθούν πόροι και πόσο εύκολο είναι αυτό.
Δηλαδή, να χρηματοδοτηθεί το πάρκο από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους.
Αναδείχτηκαν αυτά τα πράγματα στην συζήτηση. Θα μας έβρισκε σύμφωνους μια λογική σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου να γίνει αυτό το πάρκο, παρά να το κτίσουμε τώρα. Γιατί ότι κτίζεις δεν γυρνάει μετά πίσω.
Όλες αυτές οι πλευρές νομίζω αναδείχτηκαν από την συζήτηση και δεν θα αδικήσουμε κανέναν, αν πούμε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ με πολιτικά απόφαση κινήθηκε σε αυτήν την λογική της αντιπαροχής και αυτό είναι ένα ζήτημα που μας βρίσκει αντίθετους, γιατί δεν φαίνεται να τεκμηριώνεται αυτό από κανέναν γενικότερο σχεδιασμό ότι η Αττική έχει ανάγκη από κτίρια και εμπορικά κέντρα.
Είναι καθαρά μια ταμειακή πολιτική αυτή και με αυτήν την έννοια δεν μπορεί να μας βρει σύμφωνους. Θεωρούμε ότι είναι πολύ βαρύ να πουλιέται δημόσια γη και να χτίζονται ελεύθεροι χώροι στην κατάσταση που είμαστε σήμερα.
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι δεν λειτουργούμε τοπικιστικά διεκδικώντας να γίνει το σύνολο του πάρκου υψηλό πάρκο υψηλού πρασίνου. Άλλωστε σήμερα εδώ έχουν έρθει πολλοί φίλοι από όλες τις γειτονιές της Αττικής.
Αλλά και παντού κυριαρχεί και αυτή η λογική που συναντάμε και εδώ στο Ελληνικό, για αυτό όλοι μαζί θα πρέπει να παλέψουμε. Θα μπορούσαμε πολύ εύκολα σαν Δήμοι να πούμε ότι 2.000 στρέμματα πράσινο μας αρκεί και να ζητήσουμε και τα ανταλλάγματά μας.
Δεν μπαίνουμε όμως σε αυτήν την λογική και αυτό δείχνει ότι δεν λειτουργούμε τοπικιστικά. Θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, είμαστε αισιόδοξοι, γιατί όπως διαπιστώσαμε υπάρχει μια πλατιά υποστήριξη στα αιτήματά μας και από το πολιτικό φάσμα και από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και από τον χώρο των κινημάτων και των κινήσεων των πολιτών.
Θα δώσουμε μια απάντηση στον κ. Σουφλιά μέχρι τις 28 Ιανουαρίου που έχει ορίσει σαν λήξη της διαβούλευσης, που θα είναι η πολιτική μας τοποθέτηση, εμπλουτισμένη από την εμπειρία των συζητήσεων της επιστημονικής διημερίδας. Ο κ. Σουφλιάς μας είπε καθαρά ότι δεν διαπραγματεύεται αυτό που εμείς αντιδρούμε.
Την πολεοδόμηση και την αυτοχρηματοδότηση το είπε καθαρά ότι δεν το διαπραγματεύεται και ήταν μάλιστα και επιθετικός λέγοντας ότι δεν θα μου πείτε εσείς, εγώ είμαι Υπουργός και εγώ έχω την ευθύνη.
Όπως καταλαβαίνεται δεν υπήρξε διαβούλευση. Σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα και με την Νομαρχία να συγκροτήσουμε μια ομάδα που να μας βοηθήσει να τεκμηριώσουμε καλύτερα την θέση μας και να προβάλουμε ίσως και μια διαφορετική πρόταση. Σε συνεννόηση με τους υπόλοιπους 3 Δημάρχους και την Νομαρχία να δούμε πως θα κάνουμε πιο συγκεκριμένη αυτήν την διαδικασία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου