Δευτέρα 20 Αυγούστου 2007

Σύρα Αρχόντισσα




Τα όμορφα
Πριν 18 χρόνια πήγα για πρώτη φορά στην Φραγκοσυριανή. Τότε μου είχε κάνει πολύ καλή εντύπωση. Η Σύρα αντιπροσώπευε την μουσική για μένα , μιας και στο σπίτι τα τραγούδια του Βαμβακάρη ήταν σε καθημερινή βάση τα ακούσματά μας . Σε καθημερινές και γιορτές έπαιζαν τα ¨καραβοτσακίσματα¨ "τα μαύρα μάτια , μαύρα φρύδια ,μαύρα κατσαρά μαλλιά¨και η "Φραγκοσυριανή γλυκειά" .
Γι αυτό η χαρά μου ήταν μεγάλη μιας και βρισκόμουνα στα μέρη εκείνα που ο Μάρκος περιέγραφε και υμνούσε.
Ήτανε χειμώνας και η Σύρα ηταν σαν μια αρχόντισσα μεγάλης ηλικίας αλλά καλοστεκούμενη, περιποιημένη και ανοιχτόκαρδη. Καθαρή και ήρεμη, γλυκιά και μυρωδάτη σαν φρέσκοφτιαγμένο λουκουμάκι .
Από τότε ξαναβρέθηκα στην Ερμούπολη κάποια χειμωνιάτικα βράδια με απαγορευτικό απόπλου.
-Τι ομορφιά , τι γλέντια , τι περπάτημα μέχρι την εκκλησιά της Ανάστασης, από όπου η θέα είναι μαγευτική. Τι να πρωτοθυμηθώ.

Την όμορφη πλατεία Μιαούλη, το Δημαρχείο της που θεμελιώθηκε το 1876 και ολοκληρώθηκε το 1898 από τον Ερνέστο Τσίλερ και χτίστηκε πάνω στα Ομηρικά ανακτορικά πρότυπα. Αντιγράφο των ανακτόρων του βασιλιά Πριάμου της Τροίας. Tο θέατρο Απόλλων έγινε το 1864 με σχέδια του P.Sampo το οποίο είναι μικρογραφία της Σκάλας του Μιλάνου..τις νεοκλασσικές προσόψεις των δημοσίων κτιρίων και των σπιτιών της .

Η προετοιμασία

Έτσι φέτος αποφασίσαμε να επισκευτούμε την αρχόντισσα οικογενειακώς. Μόνο που πήγαμε καλοκαίρι και δυστυχώς η μαγεία του χειμωνα χανόταν μέσα στην οχλοβοή και το κυκλοφοριακό του καλοκαιριού, έχασα την ομορφιά και την γλύκα της χαλβαδόπιττας μέσα στον αρπακωλισμό της τουριστικής σεζόν.

Είχα κλείσει ένα ξενοδοχείο στην όμορφη Αζόλιμνο. Στο ιντερνετ παρουσιαζόταν ως 4αστέρων. με δωμάτια άνετα με ότι μπορει ένα κατάλλυμα 4 αστέρων να προσφέρει .
Επικοινώνησα και το έκλεισα για 165 ευρω την βραδιά, ήταν διαμέρισμα .Στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον ξενοδόχο με ενημέρωσε ότι το ένα εκ των δύο δωματιων του διαμερίσματος δεν έχει παράθυρο γι αυτοό και η ¨χαμηλή τιμή¨.

Το ταξείδι
Και πάμε στην αρχόντισσα μετά από ένα παραδοσιακό ταξείδι με το πλοίο "Παναγία Χοζοβιώτισσα ". Ταξείδι που μου θύμησε τις παλίες εποχές , απόλαυσα την θάλασσα , τα πλοία που περνούσαν το θαλασσινό αγέρι.
Τώρα με τα Χάι σπιντ είναι σαν να μπαίνεις σε αεροπλάνο.
Πάει το ταξείδι , μας έμεινε μόνο ο στόχος.

Η δυσαρέσκεια
Τακτοποιούμαστε στο διαμέρισμα και ανακαλύπτουμε ότι στο εν λόγω δωμάτιο όχι μόνο παράθυρο δεν είχε αλλά ούτε αιρ κοντισιον, ούτε ένα ανεμιστήρα.
Η νύχτα ήταν δύσκολή.Από την μια η ζέστη από την άλλη ο θόρυβος από το εξαεριστικό της τουαλέτας που κι αυτη δεν είχε παράθυρο. Ευτυχώς το δωμάτιο των παιδιών ήταν ανθρώπινο.
Το πρωί με το κεφάλι σαν κουδούνι πήγαμε στο πρωινό. Ε' 4 αστερων ξενοδοχείο κάτι καλό θα έχει.Τι να πρωτοδιαλέξεις,!!!! προχθεσινές τηγανίτες, μαρμελάδες ατομικές σαν αυτές που έχουν στο στρατό ,καφές ξαναζεσταμμένος , εντάξει είχε γιαουρτι με κονσερβοφρούτα.
Μάλιστα ο εν λόγω καφές ήταν και ο μόνος που σέρβιρε το μαγαζί οτιδήποτε άλλο χρεωνόταν έξτρα.
Ούτε λόγος βέβαια για γκαρσόνια στο πρωινό. Μια κοπελίτσα είχε που έβαζε στις κανάτες επιδεικτικά εμφιαλωμένο νερό, αλλά τις κανάτες με το χυμό τις έπαιρνε στην κουζίνα και τις ξαναγέμιζε.
Αποφασίζουμε να διαμαρτυριθούμε και να φύγουμε αν και είχαμε δώσει μια καλή προκαταβολή. Ούτε λόγος για την ιδιώτική πάραλία που διαφημίζουν,μέσα στο μπάζο και στο σκουπίδι .
Άσε η παιδική του χαρά, εκεί άμα παίξουν τα παιδιά μετά πάνε κατευθείαν για αντιτετανικό, μέσα στην βρώμα το αγκάθι και τη σκουριά.
Στην ρεσεψιόν ο ξενοδόχος μας πέτάει στα μούτρα έναν κανονισμό λέγοντας ότι του χρωστάμε κι όλας τις υπόλοιπες μέρες που είχαμε κλεισει κι ότι η τιμή του δωματίου δεν είναι 165 αλλά 195 ευρω!!!
Τελικά φύγαμε χωρις να πληρώσουμε πρόστιμο και χωρις να καλέσουμε την Τουριστική αστυνομία , αλλά απορώ πως δίνονται άδειες σε χώρους χωρίς να πληρούν τις προυποθέσεις.Από την παρουσίαση του ξενοδοχείου στο ιντερνετ τίποτα δεν ίσχυε σε σχέση με την διασκέδαση και τις ευκολίες . Ούτε τα εστιατόρια λειτουργούσαν ούτε η απασχόληση παιδιών , ούτε το χαρτάκι πίσω από την πόρτα υπήρχε. Αυτή είναι η τουριστική ανάπτυξη που διατυμπανίζουν;Και από την άλλη τους φταίνε οι άνθρωποι που κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ!!!!και τους κυνηγούν. Μην τυχών και μείνει καμιά καλή παραλία ανεκμετάλλευτη. Κρίμα γιατί η τοποθεσία είναι εξαιρετική , πολύ κοντά στην Ερμούπολη και το αεροδρόμιο, αλλά ο ιδιοκτήτης φαίνεται ότι δεν έχει διάθεση να περιποιηθεί τους πελάτες του.

Αλλαγή πλεύσης

Ευτυχώς μετά έψαξα και βρήκα κάποια διαμερίσματα τα Aegean στην Αζόλιμνο με τά μισά λεφτά με ανέσεις και εξαερισμό και έτσι δεν έφυγα από το νησί. Δυστυχώς μόνο που κάτι τύποι σαν αυτούς στο Faros village hotel κάνουν την λουκουμόσκονη της Σύρας μαρμαρόσκονη.

Σύρος Όμορφη

Κάνουν την αρχόντισσα να μοιάζει ξεπεσμένη και δεν του πάει του νησιού. Γιατί και φαγητό ευχαριστιθήκαμε στου Μήτσου στην Αληθινή και στην παραλία στο ουζερί ευχαριστηθήκαμε και στην Αζόλιμνο στο σνακ μπαρ .
Και φυσικά στην Άνω Σύρο ευχαριστηθήκαμε θέα και ευγένεια .
Η Σύρος έχει όμορφα μέρη να θαυμάσει κανείς, διαφέρει από τα άλλα κυκλαδονήσια. Τα σπίτια τους έχουν το χρώμα της Ώχρας και είναι στολισμένα με πέτρα .Υπάρχουν σημεία με πεύκα και πράσινο , όχι πολύ βέβαια μιας και το νερό δεν φτάνει, δεν πειράζει.
Θα ήταν παράδοξο να βέπουμε στις Κυκλάδες που από νερό πάσχουν να γεμίζουν τις αυλές με γκαζόν. Σύρο αξέχαστη , άντε και του χρόνου.