Πέμπτη 9 Αυγούστου 2007

Γεμαγιά


Η Γεμαγιά είναι η θεά της θάλασσας σύμφωνα με την Αφρικανικής προέλευσης θρησκεία των Γιορουμπά.

Tα πάντα στη θρησκεία των Γιορουμπά προσεγγίζουν τόσο τον Άνθρωπο, και μετουσιώνονται σε ανθρώπινες μορφές, εκφράζοντας τα πάθη, τη μιζέρια, αλλά και τη μεγαλοπρέπεια του Ανθρώπινου Γένους.
Η Γεμαγιά είναι η θεά της θάλασσας σύμφωνα με την Αφρικανικής προέλευσης θρησκεία των Γιορουμπά, η οποία βασίζεται σε μία πολυθεϊστική κοσμογονία, που έχει ριζώσει πια σε ορισμένες περιοχές της Βραζιλίας, της Κεντρικής Αμερικής, και πάνω απ΄όλα, σε ολόκληρη την Κούβα.
Η λαϊκή φαντασία συσχετίζει τη Γεμαγιά με τα επίγεια συμβάντα, όπου η θάλασσα πρωταγωνιστεί στον αγώνα και στ΄όνειρο της ανθρώπινης καθημερινότητας. Η Γεμαγιά προστατεύει και στέλνει τύχη στους ναυτικούς, και εκείνους που ξεπερνούν σύνορα και ψάχνουν γαίες πρωτόγνωρες.
Ήταν η πρώτη θεά που εμφανίστηκε στην Αφρο-καραϊβική κοσμογονία, και έφερε μαζί της στο φως τη θάλασσα, από την οποία γεννιούνται τα πάντα. Γι ' αυτό, λατρεύεται ως γονιμοποιήτρια.
Oι γιοί της Γεμαγιά, όπως ονομάζονται όλοι όσοι έχουν μυηθεί στο τελετουργικό αυτής της Θεάς, απολαμβάνουν του ζωοποιού της βλέμματος, ενώ είναι οι ίδιοι ψυχές άκρατες, των οποίων πατρίδα είναι κάθε τόπος αυτού του πλανήτη. Ανάμεσα στο Πάνθεον, είναι η Γεμαγιά Κυρά Αμέτρητου Πλούτου, κι έχει ύφος περήφανο, κι έναν αέρα μεγαλοπρέπειας.

Aναπαριστάται από τους νέγρους που την έφεραν στην Αμερική, ως μία στρογγυλοπρόσωπη γυναικεία μορφή, με ρίγες "λουκουμί-γέσα". Στη διαδικασία αφομοίωσής της στο θρησκευτικό συγκριτισμό, μετουσιώθηκε στην Παναγία της Ρέγλα, που λατρεύεται ένθερμα στο ομώνυμο λιμανάκι της περιφέρειας της Αβάνας.
Η Παρθένος της Ρέγλα έχει ενσωματωθεί στην Καθολική Εκκλησία, και συμβολίζεται ως μία μαύρη γυναίκα, ντυμένη στο χρώμα της θάλασσας με διακοσμητικά στοιχεία κοχύλια, αχιβάδες και ασήμι, για να εκφράσει κατ΄αυτόν τον τρόπο τη θρησκευτική της κυριαρχία, παρ΄ όλους τους αιώνες απόκρυψης ή και υποταγής στον λευκό κατακτητή, που έχει ως τώρα ανθεκτικά υποστεί. Είναι ίδιον του Κουβάνικου λαού να πιστεύει ελεύθερα σε ότι θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και της ουσίας του.

Πηγή:http://www.solatino.gr