Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Πινκόγια



Pincoya
Από τη Βικιπαίδεια,
Η Pincoya είναι, σύμφωνα με την Chiloean μυθολογία της Χιλής , η θεά της θάλασσας στα νησιά Τσιλοέ. Λέγεται ότι έχει μακριά ξανθά μαλλιά, και απαράμιλλη ομορφιά, είναι χαρούμενος και αισθησιακή καί χορεύει στην παραλία μισοντυμένη με φύκια και με ουρά από ψάρι..
Θρύλοι
Αποτελεί την προσωποποίηση της γονιμότητας των θαλάσσιων ειδών.. Σύμφωνα με άλλους μύθους, η Pincoya είναι η κόρη του Millalobo (βασιλιά της θάλασσας, στην μυθολογία chilote). Η αδελφή ήταν η chilota Sirena (ένα είδος Γοργόνας) και ο αδελφός τους ήταν η Pincoy.
Γεννήθηκε από την ένωση του Millalobo και της Huenchula, ο μύθος λέει ότι η Huenchula είχε αφησει την κόρη της στο σπίτι των γονίων της να την προσέχουν κρυμένη μέσα σε ένα βάζο που ονομάζεται lapa, όμως οι γέροι από περιέργια άνοιξαν το βάζο και το κορίτσάκι μεταμορφωθηκε σε κρυστάλλινο νερό επειδή κανείς θνητός δεν έπρεπε να το δεί.
όταν γύρισε η μάνα έπεσε σε βαριά καταθλιψη βλέποντας που οδήγησε η περιέργια των γονιών της , πήρε το βάζο και κατευθύνθηκε στην παραλία. Εκεί άδειασε απαλά το βάζο στην θάλασσα μπηκε σε μια βάρκα και κατευθύνθηκε στον ωκεανό και μέσα σε θρήνους εξιστόρισε τα γεγονότα στον συζυγό της Millalobo. Μόλις τελείωσε την ιστορία αναδυθηκε από την θάλασσα μια βάρκα σε σχήμα lapa, έχοντας μέσα της μια νεαρή όμορφη κόρη που ήταν η κόρη τους και της έδωσε το όνομα Pincoya.
έτσι όλη η οικογέννεια πήγε να ζήσει στον βυθό . Αργότερα η νεαρή παντρευτηκε με τον Pincoy, και σαν καλή κόρη βοηθούσε στην διατήρηση του βασιλείου του πατέρα της , τον βυθό.

Από κείνη την μέρα πολλές ποικιλίες θαλασσινών και ψαριών προσφέρειγενεόδωρα η θάλασσα στους κατοίκους των νησίων Τσιλοέ. Η Πινκόγια χορεύει τον παράξενο χορό της και τραγουδά τα τραγούδια της Οι νύχτες με πανσέληνο είναι νύχτες υπόσχεσης της Θεάς . Οι κάτοικοι των νησιων οι chilotes, ιδιαίτερα οι ψαράδες λένε ότι μέσα από τον τελετουργικό της χορό όταν έχει πανσέληνο , προβλέπει την αφθονία ή έλλειψη των ψαριών και θαλασσινών. Σε περίπτωση χορεύει με θέα τη θάλασσα, αυτό σημαίνει ότι οι ακτές θα έχουν αφθονία των ψαριών. Όταν χορεύει προς τα βουνά και είναι πίσω η θάλασσα, τα θαλασσινά θα σπανίζουν λόγω κακοδιαχείρησης και υπεραλίευσης της θάλασσας . Για να έχουν τύχη οι ψαράδες πρέπει να είναι πάντα χαρούμενοι με την θάλλασα συνεργάσιμοι Η Πινκόγια θα έχει φύγει. Θα επιστρέψει ύστερα από μια τελετή ειδική τελετή

Άλλη δουλεία της pincoya είναι να βοηθά τους ναυαγούς . Γι αυτό οι θαλασσινοί την έχουν πάντα κοντά τους. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει μεταφέρει με ττρυφερότητα τα σώματα στο Caleucheπλοίο φάντασμα , όπου θα ξαναζήσουν σαν μέλη του πληρώματος σε μια αιώνια ευτυχία . Γι αυτό οι κάτοικοι των νησιών δεν φοβούνται τηνθάλασσα παρότι δεν ξέρουν όλοι κολύμπι . Το πνεύμα της Pincoya, τους γεμίζει με εμπιστοσύνη κατά την διάρκεια των δύσκολων συνθηκών στην θάλασσα.Λέγεται ότι όποιος έχει την τύχη να την δεί θα είναι ένα άtομο μαγευτικό στην ζωή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: