Αφιερωμένο σε μαθητές και Δασκάλους που με το φως της ψυχής τους μας δίνουν και μας δείχνουν το δρόμο.Ειδικότερα στην Δασκάλα ΔΑΝΑΗ
. …καὶ τὰ μάτια σου βουρκώνουν, θαμπωμένα ξαφνικὰ ἀπὸ τοὺς παλιοὺς λησμονημένους θεοὺς καὶ τὶς παντοδύναμες παιδικὲς εὐπιστίες…
Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2008
Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2008
Απεβίωσε ο Παναγιώτης Κοντολέων ·
Έφυγε από τη ζωή ο Παναγιώτης Κοντολέων
Με βαθιά θλίψη η ΚΠΕ του ΣΥΝ ανακοινώνει ότι ο Παναγιώτης Κοντολέων, μέλος του Τμήματος Υγείας του κόμματος έφυγε σήμερα από τη ζωή.
Ο Παναγιώτης Κοντολέων γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954.
Γιατρός ενδοκρινολόγος στο Νοσοκομείο ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, Γραμματέας της ΕΙΝΑΠ και μέλος των Δ.Σ. του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α) και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ).
Δραστηριοποιήθηκε σε όλους τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς αγώνες μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής του.
Ήταν στέλεχος της ΕΚΟΝ «Ρήγας Φεραίος» και του Δημοκρατικού Αγώνα τη δεκαετία του '74. Μέλος της Επιτροπής Σπουδάζουσας του ΡΗΓΑ. Μέλος του Δ.Σ.του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας (ΣΦΥΑ) από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης. Στέλεχος του ΚΚΕ Εσωτερικού και της ΕΑΡ. Στέλεχος του Συνασπισμού από την ίδρυσή του.
Έχει διατελέσει γραμματέας της Νομαρχιακής Υγείας και μέλος του τμήματος Υγείας του ΣΥΝ. Διετέλεσε γραμματέας της ΟΕΝΓΕ και μέλος της Γραμματείας της ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕ.Σ.Υ) και της Επιτροπής Δικαιωμάτων Ασθενών.
Η ΚΠΕ του ΣΥΝ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του
• Η κηδεία του& θα γίνει την Παρασκευή,25/1, στις 4 μ.μ., από το Α' Νεκροταφείο.
ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
Ο Παναγιώτης των αγώνων, ο Παναγιώτης του Ρήγα, του Συνασπισμού, του ιατρικού συνδικαλιστικού κινήματος, της Ανοικτής Πόλης, ο Παναγιώτης της καλής παρέας, ο αφοσιωμένος μας σύντροφος δεν είναι πια μαζί μας.
Μετά από οκτώ ημέρες πάλης, στο ίδιο νοσοκομείο που δούλευε τόσα χρόνια, έφυγε από κοντά μας, τόσο πρόωρα, αφήνοντας συντετριμμένους και απαρηγόρητους, όχι μόνο τους δικούς του και τους συντρόφους του, αλλά και όλο τον ιατρικό και υγειονομικό χώρο, όλους όσους τον γνώριζαν και τον αγαπούσαν. Και ήταν αυτοί πολλοί. Πάρα πολλοί. Δοσμένος, κυριολεκτικά, στα πιο όμορφα ανθρώπινα ιδανικά, ο Παναγιώτης Κοντολέων της επιστήμης και των αγώνων,της διαρκούς αναζήτησης, της μοναδικής, για την εποχή μας, προσφοράς, σημάδεψε τα χρόνια μας, έγινε εμβληματική φυσιογνωμία των αγώνων των νοσοκομειακών γιατρών και όλου του υγειονομικού κινήματος.
Ακριβέ μας σύντροφε, η Ν.Ε Υγείας του Συνασπισμού, που επί χρόνια υπήρξες γραμματέας της, όλοι οι σύντροφοι σου, που τους ενέπνεε, φιλοτιμούσε και κινητοποιούσε η δική σου συνέπεια. η δική σου αδιάκοπη όρεξη για δράση, θα σε έχουμε για πάντα μαζί μας, στους αγώνες και στη καθημερινή ζωή, στη καρδιά και τον νου.
Η ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝ
Amália Rodrigues barco negro
Barco negro
Música: Caco Velho: Piratini
Letra: David Mourão Ferreira
De manhã, que medo, que me achasses feia!
Acordei, tremendo, deitada n'areia
Mas logo os teus olhos disseram que não,
E o sol penetrou no meu coração.[Bis]
Vi depois, numa rocha, uma cruz,
E o teu barco negro dançava na luz
Vi teu braço acenando, entre as velas já soltas
Dizem as velhas da praia, que não voltas:
São loucas! São loucas!
Eu sei, meu amor,
Que nem chegaste a partir,
Pois tudo, em meu redor,
Me diz qu'estás sempre comigo.[Bis]
No vento que lança areia nos vidros;
Na água que canta, no fogo mortiço;
No calor do leito, nos bancos vazios;
Dentro do meu peito, estás sempre comigo.
Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2008
Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2008
Οι μύθοι και οι θρύλοι της Λατινικής Αμερικής, της Ισπανίας και της Ελλάδας συναντώνται σε μια μοναδική έκθεση στο Σύνταγμα
«Encuentro de Mitos y Leyendas: América Latina, España y Grecia»
Όλες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής, η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν μύθους και θρύλους που μεταδίδονται προφορικά από γενιά σε γενιά.
Σήμερα έχουν καταγραφεί σε χιλιάδες ντοκουμέντα.
Πολλοί απο αυτούς τους μύθους αφορούν σκοτεινά και υπερφυσικά γεγονότα που μας γοητεύουν και μας ξαφνιάζουν, άλλοι αποτελούν φανταστική εξήγηση της εξωτικής γεωγραφίας των χωρών μας και πολλοί εστιάζουν στον έρωτα και στην απαρχή της ζωής.
Αυτά τα παραμύθια, εξηγήσεις και προλήψεις έφεραν κάποια στιγμή κοντά ιβηρο-aμερικανικές οικογένειες και φίλους κι έμειναν χαραγμένες στη μνήμη τους.
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από 13 ως 16 Φεβρουαρίου του 2008, πραγματοποιείται μια έκθεση με θέμα τους ιβηρο-αμερικάνικους και ελληνικούς μύθους και θρύλους.
Ο τίτλος της πολιτιστικής εκδήλωσης είναι «Συνάντηση των μύθων και θρύλων: Λατινική Αμερική, Ισπανία και Ελλάδα» (Encuentro de Mitos y Leyendas: América Latina, España y Grecia) και ο τόπος διεξαγωγής της είναι η αίθουσα εκδηλώσεων του Σταθμού του Μετρό στο Σύνταγμα.
Οι οργανωτές συμμερίζονται την αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι «μόνο γνώρίζοντας τους διαφορετικούς πολιτισμούς, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε την ειρήνη»
Διοργανωτές είναι το περιοδικό Sol Latino, το Ινστιτούτο Cervantes και το Al Andar, (Κέντρο Πολιτισμού και Γλώσσας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής).
Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Πρεσβειών της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Κούβας, του Μεξικού, του Παναμά, του Περού, της Ουρουγουάης, της Βενεζουέλας και της Ισπανίας στην Ελλάδα, καθώς και των Προξενείων της Κολομβίας, της Κόστα Ρίκα και της Νικαράγουας, οι οποίες και συμμετέχουν με έναν μύθο της χώρας τους που διάλεξαν να μας παρουσιάσουν.
Η εκδήλωση τελεί επίσης υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών που θα αντιπροσωπεύσει την Ελλάδα, ενώ στα εγκαίνια θα παραστεί η Υπουργός Εξωτερικών, κυρία Ντόρα Μπακογιάννη
Θα υπάρχει γραφική αναπαράσταση των Μύθων και Θρύλων των χωρών που συμμετέχουν, μέσα από νεωτεριστικά και μοντέρνα σχέδια. Παραμυθάδες θα παρουσιάζουν στα ελληνικά και στα ισπανικά τους μύθους και τους θρύλους, ενώ θα εκτίθενται παραδοσιακά προϊόντα, προορισμοί, φωτογραφίες και υπηρεσίες από κάθε χώρα.
Καλλιτεχνικά συγκροτήματα θα ερμηνεύσουν χορούς και τραγούδια από κάθε χώρα, την Πέμπτη και την Παρασκευή από τις 4 ως τις 8 μμ και το Σάββατο από τις 11 το πρωί ως τις 8 το βράδυ.
Ο κεντρικός στόχος της εκδήλωσης είναι να δημιουργηθεί ένα σημείο συνάντησης των πολιτισμών, να προαχθεί η συνύπαρξη των κοινοτήτων και να διαδωθούν οι εμπορικές και πολιτιστικές αξίες της κάθε χώρας. Οι οργανωτές συμμερίζονται την αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι «μόνο γνώρίζοντας τους διαφορετικούς πολιτισμούς, θα μπορέσουμε να επιτύχουμε την ειρήνη». Σε γενικές γραμμές, η εκδήλωση θα παρουσιάσει την ιβηροαμερικανική κοινότητα που διαμένει στην Ελλάδα και θα προωθήσει τις πολιτιστικές της αξίες, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.
Είναι μια ευκαιρία πολιτιστικής ανταλλαγής, γνώσης και αναγνώρισης.
Σταθμός Μετρό Σύνταγμα. 13-16.02.2008
Ωράριο: Καθημερινά 10:00 – 20:00.
Καλλιτεχνικές παραστάσεις: Πέμπτη-Παρασκευή 16:00 – 20:00 και Σάββατο 11.00-20.00.
Είσοδος ελεύθερη
Εγκαίνια: Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου, 19:00
Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2109859682 και στην ιστοσελίδα: www.solatino.gr
Χορηγοί: Iberia, Vision, Enzzo de CubaΧορηγός επικοινωνίας: Κόσμος 93.6
Αναδημοσίευση από www.americalatina.gr
Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2008
Σήμερα γιορτάζει όλη η γη
Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2008
Διάλεξη του Roberto Rodríguez Milán
una conferencia de
Roberto Rodríguez Milán
Sobre
“Andalucía, Castilla, País Vasco, Cataluña:
Cuatro tópicos para (no) entender España”.
El miércoles 16 de enero de 2008 a las 19.00
Roberto Rodríguez Milán (Bilbao, 1968). Licenciado en Geografía e Historia por la Universidad de Barcelona (España), doctor en Filología Hispánica por la Universidad Nacional Capodistríaca de Atenas (Grecia). Enseña lengua y cultura españolas y es profesor de Historia y Civilización Españolas en la Universidad Nacional Griega de Educación a Distancia (EAP). Colabora con la editorial «Planeta–De Agostini» en temas relacionados con su especialidad.
Entrada libre
Το AL ANDAR έχει τη χαρά να σας προσκαλέσει
στη διάλεξη του
Roberto Rodríguez Milán
“Ανδαλουσία, Καστίλη, Χώρα των Βάσκων, Καταλονία: Τέσσερεις κοινοτοπίες για να (μην) καταλάβουμε την Ισπανία”
Την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2008 στις 19.00
Ο Ρομπέρτο Ροδρίγκεθ–Μιλάν (Μπιλμπάο, 1968). Πτυχιούχος Γεωγραφίας και Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης (Ισπανία), διδάκτορας Ισπανικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει ισπανική γλώσσα και πολιτισμό και είναι καθηγητής Ιστορίας και Πολιτισμού της Ισπανίας στο ΕΑΠ. Συνεργάζεται με τον ισπανικό εκδοτικό οίκο «Planeta–De Agostini» σε θέματα της ειδικότητας του.Στα ισπανικά Είσοδος Ελεύθερη