Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Το bandoneón

Εθνική μέρα του bandoneón.

anibal Troilo








Μια μέρα σαν και την σημερινή  το 1914 γεννήθηκε στνην περιοχή Abasto ο Anibal Troilo.  Ένας από τους πιο σημαντικούς μουσικούς  της λαϊκής μουσικής της Αργεντινής   γι αυτό το λόγο και η μέρα της γέννησής του έχει θεσπιστεί σαν η εθνική μέρα του  bandoneón
Το bandoneón είναι αερόφωνο μουσικό όργανο με πλήκτρα και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Αργεντινή έχοντας  σημαντικό ρόλο στην orquestra típica, που χρησιμοποιείται στο τάγκο.


Ωστόσο το τόσο διαδεδομένο αυτό όργανο στην Αργεντινή έχει τις ρίζες του στην Γερμανία. Ο εφευρέτης του ήταν ο Carl Friedrich (1789-1874) από το  Chemnitz Όμως το όνομά του το οφείλει στον κατασκευαστή χειροποίητων οργάνων Heinrich “Band” (1805-1888)



Bandoneón AA
Κατασκευάστηκε αρχικά ως όργανο για την εκκλησιαστική μουσική και την καθημερινή λαϊκή μουσική, δεν έχει πλήκτρα αλλά κουμπιά και στις δύο πλευρές και  παίζεται κρατώντας το όργανο ανάμεσα στα δύο χέρια και τραβώντας ή σπρώχνοντάς το, πατώντας ταυτόχρονα ένα ή περισσότερα κουμπιά με τα δάχτυλα.

Στην Αργεντινή το έφεραν οι Γερμανοί μετανάστες στις αρχές του 20ού αιώνα και σύντομα  ενσωματώθηκε στην ντόπια μουσική.


Το bandoneón έδωσε τα οριστικά χαρακτηριστικά στο  Tango, και έγινε το πιο σημαντικό μουσικό όργανο με πολύ σπουδαίους μουσικούς που συνέβαλαν στην εξάπλωση του Τάνγκο όπως ο Aníbal Troilo, στην δεκαετία του 40 και ο  Astor Piazzolla με το Nuevo tango. Χαϊδευτικά το ονομάζουν επίσης Bandola, και “Fuelle”.






Δεν υπάρχουν σχόλια: