Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2007

Caetano Veloso ao vivo em Grecia o Καετάνο Βελόσο στην Ελλάδα

Ο Caetano Veloso, χθες έδωσε μια εξαιρετική συναυλία στο Μπάντμιγκτον , μάγεψε με την κιθάρα και το τραγούδι του βραζιλιάνους και έλληνες. Ανέτρεψε αυτό που ίσως αρκετοί νομίζουν ότι είναι η μουσική της πατρίδας του . Πήρε την samba και το rock και σαν ένας άριστος ζωγράφος πρόσθεσε πινελίες από bossa nova , axé και punk και το αποτέλεσμα ήταν μια εκρικτική παρουσία τραγουδούσε χόρευε και έπαιζε με το κοινό το falando em portugues όπως οι φίλοι το ζητούσανκαι όπως και σε εκείνον αρέσει. Ακόμα και αν κάποιος δεν γνώριζε βραζιλιάνικα , ο τρόπος που μιλούσε στο κοινό ήταν τόσο άμμεσος που ο οποιοσδήποτε ενιώθε αμέσως μέλος αυτής της κιτρινοπράσινης και μπλέ κοινότητας .

Εδώ και χρόνια άρχισα να τον ακούω και δεν περίμενα ποτέ ότι θα έβλεπα ποτέ αυτό το Λατινοαμερικάνο μύθο μπροστά μου.

Κουβαλώντας κάμποσες δεκαετίες στην πλάτη του παρ΄όλα αυτά βλέποντάς τον νόμιζες ότι έχεις μπροστά σου ένα έφηβο ροκά να αλώνίζει την πίστα με το ξεβαμένο του τζιν και το ξεθωριασμένο του T-shirt.
Με την λιονταρίσια αρχοντιά του , και μια φωνή τόσο απαλή σαν αηδονάκι το ξημέρωμα στη ρεματιά , αεικίνητος , εκφραστικός ,ασυμβίβαστος δεν άφησε κανέναν στην καρέκλα του.


Τραγούδησε τραγούδια από το άλμπουμ "Cê " δηλαδή ¨voce¨ ¨εσύ¨ ) παρέα με μια τριάδα νεαρών ανθρώπων που συχνά πυκνά παρουσίαζε στο κοινό με τα ονόματά τους χωρίας να διστάζει ούτε μιά στιγμή μην του κλέψουν λίγη από την δόξα του.
Είναι εξ΄άλλου ένας χαμηλός τόνων καλλιτέχνης , όπως ο ίδιος λέει στην παρουσία ση του ζωντανού του άλμπου, του αρέσει να παρουσιάζει την μπάντα Sá ως μια μπáντα όπου ο Marcelo Callado και ο Ricardo Dias Gomes είναι μέλη και όπου ο Pedro Sá θα μπορούσε να είναι ο αρχηγός της.
Ο ήχος της ηλεκρικής κιθάρας τα κρουστά στα χέρια ένος βραζιλιάνου γίνονται μέσο επικοινωνίας με το κοινό ,τα πλήκτρα ήταν το καράβι που επιβιβαστήκαμε όλοι σε ένα ψυχεδελικό ταξίδι μέσα σε μια θάλασσα από χρώματα και ήχους που ισορροπούσαν μεταξύ sentimental samba rock ίσως και punk , bit και baladas σε εναλλαγές ακόμα και μέσα στα ίδια τα κομμάτια ένα ολόγιομο φεγγάρι υψώθηκε στην σκηνή και η γλυκειά μελωδία γέμισε το χώρο . Στο τέλος όλο το κοινό όρθιο τραγουδούσε odeio voce και λικνιζόταν στο ρυθμό του pop-punk .
http://www.universalmusic.com.br/artistas/caetano_veloso/ce_ao_vivo/index.html
κάνοντας κλικ πάνο στο musicas θα ακούσετε μέρος από τα τραγούδια της παράστασης.
Até logo

Δεν υπάρχουν σχόλια: